Wednesday, July 20, 2011

::ALHAMDULILLAH, MUCH BETTER::

Alhamdulillah, kini sudah 20 hari sy selamat melahirkan Ajeeq+Lil HERO+permata hati+cahaya cinta+anugerah terindah sy bersama Mr.HUBBY melalui pembedahan..dan yang pastinya apabila bersalin melalui pembedahan, penjagaannya jugak nak kena lebih teliti..pemakanannya jugak perlu pantang..makanan yang tak boleh dimakan, jangan la dimakan..kelak, kita yang akan menanggung kesakitan..fuuhh, skema gila ayat sy..hehehehe..

Dan sy jugak tak pernah untuk menulis entry tentang ini..ramai yang tidak tahu ape yang berlaku pada kesan luka akibat pembedahan itu..hanya yang terdekat dengan sy je yang tau..yang rajin mesej sy bertanyakan keadaan sy dan Ajeeq..

Pada hari ke 11, luka pembedahan tu jadi cam merah-merah je..tapi sikit sangat..tak sampai 1cm je..then sy cakapkan dengan Mr.HUBBY, Mr.HUBBY kata OK je..maybe luka tu tak kering kot..then lepas mandi, macam besa sy akan lap dan keringkan guna kipas..keesokkan harinya, merah-merah tu dah semakin panjang jadinya..kini dalam 1 inci pulak..hmmmm..sy naik risau dah tengok..then panggilkan Ibu, Ibu cakap tak kering kot..tapi tak de keluar nanah or air bisa ke ape..tidur malam sy pulak terpaksa buka kipas duduk untuk keringkan luka tu..tak naik nampak berair je..

Hari ke 13, bangun je tidur kain batik sy basah..hmmmm, air bisa keluar banyak sangat..then Mr.HUBBY terus panggilkan Ibu, Ibu suruh ke Klinik terus untuk check up kenapa jadi macam tu..so kami terus ke Klinik Kesihatan Bedong dan berjumpa dengan doktor yang bertugas..then doc tekan dekat tempat luka pembedahan tu, then keluar la nanah, bercampur dengan darah semua..dan yang pasti sakitnya hanya ALLAH je yang tau bila ditekan tempat luka tu..doc cucikan luka sy tu..hmmmm..doc kata tak serius la..tak sampai nak ke hospital then buka balik luka tu..,sy pun berdoa tak nak la sekali lagi merasa kesakitan itu..

Doc bekalkan sy dengan antibiotik dan sy diminta untuk habiskan antibiotik tu..dan mulai hari itu sy diminta untuk ke Klinik setiap hari untuk cuci luka pembedahan tu..hmmmm..yang sy tak tahan adalah sakitnya..bila ditekan untuk keluarkan semua nanah dan air bisa yang ada dekat tempat pembedahan itu..dan yang keluarnya sudah tentu la nanah bercampur dengan darah..hmmmm..dan bila ditekan tu, sampai mengalir air mata sy..tak tahan dengan kesakitan itu..rasa cam nak tepis je tangan doc yang tengah duk buat tu..nasib Mr.HUBBY setia menemani..sy pulah genggam tangan Mr.HUBBY sampaikan Mr.HUBBY gitau dia pun sakit sy duk genggam kuat-kuat masa doc duk tekan-tekan tu.." sori B, syg tak bermaksud nak sakit kan B.."

Dan kini, setelah hampir seminggu, luka itu dah semakin pulih..dan semakin bercamtum kembali..dan nanah serta air bisa jugak sudah tidak keluar lagi..dan itu merupakan petanda yang luka pembedahan sy ini semakin baik..hati sy jugak semakin senang..setiap hari berdoa memohon kepada Ilahi untuk kesembuhan ini..pesanan doc yang masih terngiang-ngiang lagi di telinga sy ni " makan kena pantang ye "..ye doc, sy memang pantang makan, tapi nak buat cmane, jangkitan kuman tu tetap nak jadi, maybe sy tersentuh masa tangan tak bersih..

Kini, sy tak perlu nak fikirkan luka itu lagi..:)..i'm happy, i'm happy, i'm happy..:)..semoga iainya terus lega..dan sy juga kini minum air gamat + zaniplus from haouse of healin..semuanya untuk sembuhkan luka pembedahan ini..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...